6 Ocak 2012 Cuma

Oğlum Oradan Bi Çift Ray Çek Bakim: Ama Havalısı Olsun...

İstanbul'un her yerinde kendine özgü bir klasik görünüşü vardır.Vapurları boğaza özgüdür mesela.
Birde yollarına, yani şehrin can damarlarına yada ana arterlerine baktığımız zaman ne görürüz?
Aralardan inanılmaz makaslar atan, iki durak arasındaki mesafeyi ışık hızıyla aşacak denli deneyimli sürücüleri ile minik otobüsler görürüz.
Minik Otobüs yerine bunlara MİNİBÜS diyelim de, ayıp olmasın bari.

Minibüsler, İstanbul'un neredeyse her sokağına, her kuytu köşesine kadar gider gelirler.Tıpkı otobüsler gibi, onlarda limitlerinin üstünde yolcu almaktan hiç utanmazlar.İnecek düğmesi bile yoktur, herkes ineceği yeri söyler yada genelde "Müsait bir yerde kaptan" derler ve inerler.

Birkaç gündür haberlerde bir başlık dolaşıp duruyor minibüsleri yakından ilgilendirecek kadar.Belediye başkanımız, şehir ulaşımının ana omurgasını destekleyen noktalara "Havaray" sistemi yapılacağının müjdesini verdi, ve bu sistemin geçeceği güzergahtaki minibüslerin de kaldırılacağını duyurdu.
Sistemin geçeceği hatlardan birisi mesela Ataşehir ile Ümraniye arası, diğeri Beşiktaş'tan Hisarüstü'ne kadar.

İstanbul'un pek çok yerinde sürekli olarak yapım çalışmaları var ve bu durum trafiği sürekli olarak tıkıyor.Al mesela, Zincirlikuyu bölgesi, Metrobüs duraklarının yapımı sırasında her akşam kitleniyordu iş çıkışı saatlerinde.Hatta şu gün bile sürekli tıkanmalar yaşıyor; Gayrettepe Metro İstasyonu'nu Metrobüs'e bağlama çalışmaları yüzünden.Anadolu yakasında da durum kötü.Kadıköy'ün çıkışı köprü inşaatı yüzünden sürekli tıkanmalara yol açıyor.
Tamam çalışmalar sürüyor, şehrin altını üstünü kazıp duruyor, karınca yuvası gibi deliklerle dolduruyorlar altını.
Ama ne kadar bir zamanı var bu çalışmaların?
Şehrin araç sayısıda günden güne artıyor.
 
Eee şimdi bu Havaray sistemi gelecek, onun içinde yine yapım çalışmalarına başlanacak desene!!!

Efendim peki Havaray denilen sistem nedir? Haberlerde gördüğüm resimlere göre yorumlarsak, "Havaray" bir çeşit "Monorail" olarak şehirdeki yerini alacak.
Açıklaması, "tek raylı demiryolu" olarak geçen bu sisteme en iyi örnek yurtdışındaki pek çok büyük eğlence parklarında bulunan ve ziyaretçilerin park içerisinde ulaşımlarını sağlayan bir sistemdir.
 Bu ulaşım sistemine en iyi örnek Las Vegas'ı gösterebilirim.Las Vegas Bulvar'ı üzerindeki pek çok temalı otelin birbiri ile bağlantısını bu "Monorail" sistemi karşılıyor.
Tabii orası ufak bir şehir, ve İstanbul onun on katından fazla bir sayıya hâkim, hem nüfus olarak hemde kapladığı alan olarak.
Artık hayırlısı ile bir-iki sene içerisinde görürüz inşallah bu yeni sistemi, İstanbul semâlarında işler vaziyette.

Hiç yorum yok: