24 Haziran 2014 Salı

Tasarım da nedir?

    Birçoğunun fonksiyonu birçoğunun görseli birçoğunun konsepti var.Birçoğu zaman yolunda silinirken, birçoğu tarihe inat ayakta kalıyor.

Merak ettiyseniz, devam edin, ve öğrenelim.
    En baştan, "Bir pastanın deseni ile bir yolcu uçağının kuyruğu yada bindiğimiz arabanın koltuğu ve uzadıkça uzayan bu listedeki herşeye bir tasarım diyebilir miyiz?" sorusu ile başlayabiliriz.
    Tasarım için, kesin bir cevap kesin şekilde yoktur, biz mimarların arasında.Herkesin olgusu ve fikri farklıdır.Tasarlamak her zaman eleştiriye açıktır.
    Form, şablon yada proje hiç fark etmez.Dünya bir sahne ve oyun alanıdır ve bu meslekte uğraşan birinin de bu oyun alanını iyi değerlendirmesi gerekir.Bu sahne her zaman değişkendir, yinede bazı oyuncular bu sahnede uzun zamandır sergilenmektedir.Örnek olarak, piramitler, Çin Seddi, Taj Mahal,…v.b.
    Mesela Dünya'nın 7 Harikalarından örnek verebilirim.Misal, Babil'in Asma Bahçeleri, Mezopotamya'nın çöllerinde yükselmiş olan bir cennet olan asma bahçelerden günümüze tek bir iz bile kalmamıştır.
    Keops Piramidi, bilinen en büyük ve en saygı duyulan yapıdır.7 harikalardan günümüze kadar sapasağlam gelen tek yapıdır.Üzerindeki bilmece ve gizem hâlen devam ederken pek çok filme ve esere ilham olmuştur.
    Asıl soru ne peki? Tasarlamak, birkaç çizgiden veya onun öncesinden başlayıp birkaç milyon çizgi, birkaç yüz fikir ve düşünceden yola çıkıp, kağıttan gerçeğe dönüşen bir süreçtir.Belli bir hiyerarşiden tutunda, disiplini bozulmadan sürecine sadık kalarak işleyen bir mekanizma gibidir.Hep iyi mi gider?Tabii ki gitmez, aralarda sıkıntılar çıkar, insanlar tartışır ve büyük bir dibe vuruş yaşanmadıkça da proje sürer gider.
    Tasarım sadece mimari yada endüstri alanında geçerli değildir.Hayatınız, yarın çıkacağınız tatil, yada haftaya görüşeceğiniz yeni bayan/erkek arkadaşınız ile olacak randevu bile bir hazırlamadır.
Bir dahaki sefere bir şey tasarlamak veya yaratmak istiyorsanız, şunu unutmayın:
  • Kimseyi etkilemek zorunda değilsiniz.
  • Konseptinizi kimse beğenmedi diye, yolun yarısında projenizi değiştirmeyin.
  • Asla umudunuzu yitirmeyin.


    Bu sezon sadece tatil sezonu, hemen kafayı bir şeyler tasarlamak için bozmayın.İlla bir çizgi çizecekseniz, tatil programınızı çizin ve bu 2014 Yazını doya doya geçirin.

Hiç yorum yok: