4 Temmuz 2013 Perşembe

Fleet Command On-Line


    İlk zamanda, muazzam Hiperuzay Çekirdeği bulundu.Onun sayesinde, yıldızlararası yolculuk ve dış halkalara ticaret rotaları, galaksiyi barış içinde tutmak için armağan edildi.


    Uzak bir çöl gezegeninde ikinci Çekirdek keşfedilene kadar dört binyıl geçti.Izdırap ve kan birbirini körükledi, yinede sürgündekiler evlerine dönebildiler…Hiigara.

    Genç bir kadın onları galaksi boyunca yönlendirdi ve onları tekrar yönlendirecek olan oydu.Adı, Karan S’jet.Bitiş zamanının geldiğinin hikayesidir bu.Biliyoruz çünkü üçüncü Çekirdek de bulundu.

    Karanlığın etkisi altındaki bu Çekirdek ile Taiidan, yeni bir lider ile yükseldi.Makaan adında bir Vaygr Savaşçı Lordu.Kendisine “Sajuuk-Khar” dedi, Seçilmiş olan.
    Pek çok yıldız sistemi çoktan onun gölgesine düşmüş iken, o gözlerini Hiigara’ya çevirdi.Muazzam harabe bölgesi Tanis’in derinliklerinde bir yerde yeni bir anageminin inşaatı başladı: Hiigara’nın Gururu (Pride of Hiigara)

    Bir kez daha, sürgündekiler gelmekte olan karanlığa karşı gelecekler.
2003 yılında, bir devam oyunu olarak çıkmış olmasına rağmen intro videosu ile kendine has ruhunu gösteren Homeworld-2 ile tanıştık.İlk oyundaki hikayeyi devam ettirmek için çıkmamış olan bu oyunda ilk oyunun sonunda Hiigara’yı keşfeden sürgündekilerin bu seferde evlerini korumalarına şahit olacağız.
    İlk oyundan biraz hatırlayalım, sürgündekiler yaşadıkları gezegenin kendilerine ait olmadığını anlayıp, muazzam Hiperuzay Çekirdeği yardımı ile galaksiyi baştan sona kat edip Hiigara’yı bulmaya çalışıyorlardı, ve oyunun sonunda buluyorlardı.

    Şimdi ise, Taiidan İmparatorluğu Vaygr olarak yeniden güçlenip Hiigara’dan intikam almak ister ve bunun için muazzam bir saldırı hazırlar.Sürgündekiler evleri Hiigara’yı kurtarabilmek için, tıpkı ilk oyunda olduğu gibi yeni bir ana gemi inşa ederler.İlk oyundaki ana geminin 60 yılda yapılan inşaat süresine göre bu yeni ana gemi, aylar içerisinde hazır olur ve tam kalkış gününde Vaygr tarafından saldırıya uğrasa da son anda kurtulur.
    İlk oyunda olduğu gibi burada da epik bir anlatım ile ilerliyoruz.Bölüm araları videolar oldukça sade ve hikayenin ilerleyişini en kolay şekilde anlatıyor size.

    Peki oynanışı ve performansı nasıl?Bir kere bu oyun şu ân olarak on yıllık bir oyun ve elinizde ki en düşük performanlı bilgisayarda bile en yüksek kapasitede oynayabilirsiniz.Oynanış olarak karşınızda üç boyutlu büyük bir harita var.X,Y,Z yönlerinde dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz gemilerinizi.Aklınızda bulunsun, Age of Empires gibi iki boyutlu RTS oyunlarının yanında burada üçüncü boyutu da kullanıyorsunuz.Gemileri hedefe yöneltirken koordinatlara dikkat edin.Yanlışlıkla hedef yerine hedefin kilometrelerce üstüne gönderebilirsiniz.Kamera, 360 derece ile her yöne hizmetinizde ve ilk oyunda ki “Sensor Manager” burada da mevcut.İlk oyunda farklı birim olarak duran araştırma birimleri bu oyunda ana gemi ile entegre durumda ve bu sefer kaynak da harcamanız gerekiyor bunlar için.
    Büyük gemilerimizin üzerindeki boş bölgelere artık dilediğiniz alt birimleri entegre edebiliyorsunuz.Ve bunları grafik seviyesine göre oyun içindede görebilirsiniz.Düşman birimlerinin büyük gemilerinin bu entegre birimlerini ayrıca hedefleyebilirsiniz.

    On yıl öncesinin oyunu olmasına rağmen çok güçlü bir yapay zeka ile karşı karşıyasınız, her bölüm başında, bir önceki bölümdeki durumunuza göre belli gemi kombinasyonu ile size saldırmak için hazır bekliyor.Zaten oyunun karmaşası ve eğlencesi de burada başlıyor.Sadece bir kaynağınız var ve oyun sonunda harita üzerindeki tüm kaynaklar otomatik olarak toplanıyor.Asteroid alanlarından toplanan bu kaynaklar, aynı zamanda yok edilen büyük gemilerden arta kalan enkazlardan da toplanabilir.Oyun sonlarına doğru eğer stratejinizi doğru yerleştirirseniz oldukça yüklü miktarda kaynak ile oyunu bitirebilirsiniz.
    Eğer oyun ile ilgili taktik bilgiler almak isterseniz, Youtube üzerinden bu kullanıcının videolarını izleyebilirsiniz.Bir püf noktası da benden olsun, her bölüm sonunda, bir sonraki bölüme yapay zekanın çok daha az gemi ile ve sizin daha çok kaynak ile başlamanız için bölüm sonlarında boş durumda yada ağır hasarlı tüm gemilerinizi “RETİRE” komutu ile geri çekin.Hem gemininin yok olmasını önlersiniz hemde geri dönüşüm kaynak kazanmış olursunuz.
    Oyundaki tek sıkıntı da burada başlıyor.Ürettiğiniz tüm birimlerde ne yazık ki limit kısıtlaması var, mesela en güçlü geminiz olan Savaşkruvazöründen sadece 2 adet ve Destroyerden de 5 adet üretebilirsiniz, buna karşılık ilerleyen bölümlerde yapay zeka karşınıza rahat 8-9 Destroyer yada 5-6 Savaşkruvazörü ile çıkabiliyor.

    Oyunu sonuna kadar hissetmeniz için arka planlar hikayeye sadık kalarak sizi oyun içinde tutuyorlar ve kameranın rahatlığı sayesinde kimi zaman arka plana dalıp gitmekten kurtulamıyorsunuz.Arka plan kadar, müziklerde sanki her tarzdan karma yapılmış gibi sizi oyun içinde tutuyor.Zaten daha başlangıç videosunda oyuna çekiliyor gibi hissediyorsunuz.Müzikleri Youtube üzerinden bulabilirsiniz.

    Son olarak, bana kalsa şu anda oyunun tüm bölümlerini kısa bir özetle nasıl ilerleyeceğinizi anlatarak yazmak isterdim şuraya, ancak dikkat çekmeden oyunun sihrini size bırakıyorum eğer sıkı RTS oyuncusu iseniz.

İyi oyunlar herkese.




Hiç yorum yok: