5 Şubat 2013 Salı

Yeni OFFİCE Sürümümüz 2013


    Yeni bir yıla girdik.Tabii ki yepyeni programlar istiyoruz bilgisayar programcılarından.Bunların içinde belkide en büyük ve en üretken programlardan biri olan Microsoft Office, 2013 sürümü ile karşımızda.
    Efendim, öncelikle dokunmatik özelliği olan ve Windows-8 arayüzü olan kullanıcılar, yaşadınız.Office 2013, öncelikle bu özellikleri ile öne çıkıyor.Microsoft'un sayfasında aslen, "Office 15" kod adı ile geliştirildiği söylenen Office 2013 ile gelen yeniliklerden biri abonelik sistemi.Aylık yada yıllık üyelik ödemesi ile güncelleştirmeler ve mobil uygulamalardan istediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz.Şimdilik gördüğüm kadarı ile Exchange ve Lync sunucularınında 2013 sürümleri mevcut.
    Eski Office sürümlerinden izler halen yeni sürümdede kendini gösteriyor.Mesela Office 2007 ile tanıştığımız "Şerit Menü" sistemi burada da mevcut, ama Windows-8 arayüzüne göre gördüğünüz zaman, daha ferah bir görüntü sunuyor.
    Ancak 2007 sürümüne göre daha az bir yer kaplıyor gibi göründü bana.Belki ekran ayarlarım ile ilgili olabilir.Elbette en seveceğimiz özellik "Dokunma Modu" yeniliği.2013 sürümündeki uygulamaların hepsi dokunma özelliğine hazır.Bu moda geçiş yaptığınızda, arayüz tamamen değişiyor.Ancak bazı tuşların ekrandan gittiğini ve sık kullanılan düğmelere öncelik verildiğini gördüm.Acaba bunun üzerinde kişisel bir arayüz değişikliği yapabilir miyiz?Çok merak ettim.
    2013 ile gelen "Abonelik Sistemi" özelliği ise henüz kullanamadığım bir özellik.Anladığım kadarı ile, farklı paket seçenekleri sunuyor müşteriye, ve ayrıca belgelerinizi "Bulut" sistemi içinde paylaşmak için 20GB gibi büyük bir kapasiteyi-ki gördüğüm kadarı ile daha da yükseltemiyoruz- size depolama alanı olarak sunuyor.Tüm özellikleri ile dolu Office bileşenlerine ihtiyacınız olmaz ise eğer, gerekli kurulum dosyalarını indirmenize gerek kalmıyor.
    Kısacası ben herhangi bir kurulum indirmesi ile karşılaşmadım.Tabii bu şu anda önizleme sürümü bende bulunan.Ocak ayının sonu gibi tam sürümü kullanıcılara sunulacak diye hatırlıyorum.
    Birazda Office uygulamalarına bakalım.Word ile başlayalım mesela.Şerit Menüde yeni sekme var "Tasarım" adında.Eski sürümlerdeki "Sayfa Düzeni" adı altındaki araçlar burada toplanmış.Artık Word belgelerimize video da ekleyebiliyoruz ve videoyu direkt belge üzerinden açabiliyoruz.Sosyal Medya ile entegre durumdaki Word, resimlerinizi direkt olarak belgenin içine çekebiliyor.Bu özellik sadece Word için geçerli değil bu arada.En beğendiğim özellik ise, Word ile artık PDF dosyalarınızı rahatlıkla açabiliyor ve sayfa düzeninde gerekli değişiklikleri yapabiliyoruz.PDF dosyalarına avantaj getiren bir özellik daha varki o da "Okuma Modu".Bu moda geçince tüm arayüz ortadan kalkıyor.

    Gelelim Powerpoint uygulamasına.Powerpoint özellikle en çok kullandığım Office uygulaması diyebilirim, özellikle üniversite zamanında iken, sunumlarımızı hazırlamada bize büyük yardımı dokunurdu.2013 sürümünde ise, daha profesyonel bir görünüm sunuyor.Renk düzenini değiştirmek için yepyeni tema seçenekleri bulunuyor.Hazır şablonlar ise, eski sürümdekilerden daha hoş görünüyor.Yeni gelen "Sunucu Görünümü" özelliği ile sunum yaparken çok işimize yarayacak.Sunum sırasında tüm sunucu kontrolü size bırakılıyor kendi ekranınızda.
    Office uygulamaları arasında kullandığım diğer bir program ise Onenote'dur.Onenote uygulaması için denilecek en güzel şey, resimleriniz, notlarınız,web sayfalarınız ve ortam dosyalarınız için size özel dijital bir not defteri olduğudur.Notlarınızın içine ses kaydı bile yapabilmeniz mümkün.Onenote içindeki not defterlerinize Android yada İpad gibi mobil cihazlarınızdan bile erişebilirsiniz.
    Anlattığım uygulamalar benim kullanmakta olduklarım sadece.Buna karşın, Office 2013 kat be kat fazlasını kullanıcılarına sunuyor.
    Henüz bir Microsoft Office programınız yoksa, 2013 sürümü ile hemen tanışın derim.İnanın bana eski sürümleri merak edip, görmek bile istemeyeceksiniz.

Hiç yorum yok: