6 Mayıs 2013 Pazartesi

Sıcaklık+Bilgisayar=Kötü, Çok Kötü

    Mayıs ayına girdik ve yavaş yavaş sıcakların etkisini hissediyoruz omzumuzda.Serin içeceklerimizi hazırladık ve şemsiyelerin altına dalıp güneşten korunmaya başladık, gerekirse yellenebiliriz de.
    Peki bu dijital çağda, hele ki sıcak bir ortamda internet ile olan arkadaşlığımızı ve bağlılığımızı sıcaktan etkilenmeden yoldaşımız bilgisayar üzerinde nasıl yapacağız?Bildiğimiz gibi sıcak, bilgisayarların en büyük düşmanıdır.Aşırı derecede ısınmış işlemcinin üzerine alüminyum folyo koyup içinde yumurta bile haşlayabilirsiniz.Burası ne kadar gerçekçi olur bilmiyorum, ama sıcağı hiçbir bilgisayar sevmez.
    Efendim, o zaman neler yapabiliriz bilgisayarlarımızı sıcaktan uzak tutmak için?
    1. Geniş Alan: Bilgisayar ısınmamak için sürekli olarak hava çeker içine.Özellikle işlemcinin serin kalması için çoğu bilgisayarda birden fazla fan bile bulunur.Bunun için bilgisayarın oldukça geniş bir alanda bulunması önceliklidir.Dağınık bir masa üzerinde bilgisayarın çevresi onlarca döküman, not yada eşya ile çevrilirse gerekli hava akışı kısıtlanır ve buda makinanın performansını ciddi ölçüde etkiler.
    2. Ekstra Fanlar: Fanınız ile ne kadar övünsenizde yeterli olmayacağını bilmelisiniz.Günümüzde neredeyse her bilgisayarda en az iki yada üç fan bulunuyor ve kullanıcılar daha başlangıçtan bir iki fan daha taktırıyorlar.Ne kadar fazla fan olursa, ısı dağılımı çok olur.Tabii fanların yerleşimi de önemlidir.İçeri serin hava çekildiği gibi dışarı da sıcak havanın atılması gereklidir.Fan taktırırken makina içeriğindeki hava akışının ne şekilde olduğunu bilmelisiniz.


    3. Kasa İçinde Sıvı: Sıvı soğutma sistemleri eskiden en üst derece profesyonel eller altında montaj edilirdi bilgisayar kasalarına.Artık ideal ev kullanıcılarının bile hemen kurup kullanabilecekleri hazır paketler ile daha bir artış gösterdiler.Tabii pek çok bilgisayar kullanıcısı bu sistemi soğutmaktan çok görsel şovlara bile dönüştürebiliyor.Tek sıkıntı, su yada özel bir soğutucu sıvı kullanmanız gerekiyor, bu da doğal olarak neme karşı hassas olan ekipmanlarınızın hemen yanından sıvı geçecek olması.Tasarım olarak bu iki etkenin temas etmemesi gerekli, eğer yinede kendinizden emin olamıyorsanız bunun için bir uzmandan yardım isteyebilirsiniz montaj için.Tabii bu ekipmanın kasa içindeki parçalarınızı soğutması için, kasanızda da fazladan yer bulunması gerekiyor.


    4. İşlemciyi Çıkar-Tekrar Tak: Eğer bu konuda kendinizden eminseniz uygulayın bu adımı.Çünkü biraz hassas bir işlem bu.İşlemcinin aşırı ısınması, işlemci ile ısı alıcısı arasındaki sorundan kaynaklanır.Bunun için öncelikle, kulak çubuğu ile işlemci üstündeki termal macunu alkol ile temizlemelisiniz.Kesinlikle bastırmayın, sonuçta işlemci ile uğraşıyorsunuz.Temizleme işleminden sonra yeniden termal macun sürmeniz gerekir ve unutmayın macunun yüzeye eşit olarak dağılması şart.Sürme işleminden sonra fanı takın.İşlemciniz daha serin çalışacak.

    5. Dizüstüleri Unutmadık: Dizüstü modellerin en bahtsız yanları, kasa model bilgisayarlar gibi açılıp ekstra fan yada sıvı soğutmaya imkan verememesidir.Öncelik olarak dizüstü bilgisayarınızı kucağınızda yada dizinizde kullanmayın sakın.Hem makinaya hemde kendinize zarar verirsiniz.En uygun çözüm piyasada birçok çeşidi olan USB üzerinden çalışan soğutucular.Tek bir büyük fanlı modelleri gibi birden çok fanlı modellerinin de bulunduğu bu ürünler, dizüstünü yerden birkaç santim havada tutarak hem hava akışına yardımcı oluyor hemde ilave fanı ile soğutma işlemi uyguluyor.

    6. Fiş Çekilir: Mümkün olduğunca bilgisayarınızı çok açık bırakmamaya çalışın.Uzun süreli işlemleriniz varsa bile bunları belirli zaman aralıklarına bölmeye çalışarak, makinanın üzerine binen yükü azaltmaya çalışın.Nasıl ki biz insanlar bile birkaç gün uyanık kaldıktan sonra birden çökebiliyorsak, aynı durum bilgisayarlar içinde geçerli.Topu topu bir-iki saatlik ekran başından uzaklaşmak size birşey kaybettirmeyecektir.
    Arkadaşlar mevsimlerden Yaz'a girmek üzereyiz.Bırakın bilgisayar ile olan arkadaşlığınızı, çıkalım dışarı ve gerçek arkadaşlarımız ile eğlenelim, içelim, sevelim ve birlikte olalım.
    Herkese İyi Tatiller Şimdiden. :---)

Hiç yorum yok: