1 Kasım 2012 Perşembe

Format Atmak Yada Atmamak...!

      Çalışmış olduğu yerden çıkınca bir insan ne yapmak ister?Sanırım çoğunluk, tahmini 1-2 hafta yatıp kendini bir dinlendirmek ister her halde.Bana da amirimin dediği buydu öncelikli olarak yapmam gereken.
      İki haftalık bir dinlenme süreci sırasında peki ne yapmamız gerekir?Ayrılmış olduğumuz iş yerine ait belgeleri ve dökümanları elimizde tutmalı mıyız yoksa imha mı etmeliyiz?
      Yakın bir arkadaşımın verdiği nasihat o kadar orjinal ki, sanki arkamdan kalan bütün bilgileri hiçbir iz bırakmadan silmem gerekiyor.
      Sadece elde görünen bilgiler yada dosyalar değil, hesap ayarları yada diğer tüm dipteki dosyaların gitmesi gerekiyor, kısaca yapmamız gereken işlem: FORMAT ATMAK.
      İlk bilgisayarımın zamanlarını hatırlıyorum da, format atma işlemi oldukça zahmetli idi.Aradan geçen zamanda formatlama işlemininde rahatlığı çok iyi gelişti.Artık her aldığımız bilgisayarın ya hazırda bir sıfırlama diski var yada bilgisayar kendi sisteminin içerisinden formatlamayı yapıyor ve tertemiz ve boş bir Windows, Linux yada Mac ile kullanıcısına yeniden merhaba diyor.İlk bilgisayarımın zamanında iken bir sürü program mı kullanıyordum?Tabii ki hayır, doğru düzgün program varsa bile belki biz bilmiyorduk.Tabii o zamanlar da işletim sistemi de farklı ve şimdikine oranla birazda antika idi, tabii zamanının amiral gemisi idi.
      Windows 95 ve 98'in her hareketimizi ve ilgi alanlarımızı takip ettiği zamanları söylüyorum.Tabii hemen ardından gelen Xp ve şimdide kullanmakta olduğumuz Win-7 ve yakın zamanda her an çıkabilecek olan Windows-8,...ve daha nice işletim sistemleri.
       Dönelim formatlama işlemimize, diski ilk şekline, yani boş hâle getirmek kolay.Hatta, işletim sisteminin kendini yüklemesi bile tamam, peki sorun nedir?Yüklememiz gereken programlar, donanım parçalarının en son güncelli sürücü paketleri ve daha nice küçük işlemler.
       İnternet programından, Rar programına kadar, Windows Office Araçları'ndan, Winamp'ına kadar ne varsa herşeyi en baştan yüklemek işin gerçekten en işkence kısmı.Şimdi hepsini birden yüklemek isteyince de makina kasılmaktan beter oluyor.İşlemleri teker teker yapsak, bu seferde çok uzun sürüyor, sadece güncellemeler bile 1 gündür doğru düzgün bitemedi mesela.
       Birde bunlara inat, eskiden yakın bir arkadaşım bu format işlemi için bir tüyo vermişti.Yüklenen her güncelleme yada eklenti veya da bir program için-içeriği yada boyutu ne olursa olsun- yükleme işlemi bitiminin hemen ardından makinanın yeniden başlatılması gerektiği idi.Yeniden başlatılması şart çünkü, her yeniden başlatma sırasında bilgisayar, bir önceki yüklenen programın tabanını hazırlıyor ve onu sorunsuz bir şekilde veri tabanına yada kayıt defterine işliyor.Önceki yaptığım format atma işlemlerim sırasında bunu uygulamıştım, ama tek sıkıntısı zaten uzamış olan süreyi daha da uzatıyor bu ek süreç.Format atma işlemini eğer hiç beceremiyorsak, bunu bir bilgisayarcıya da yaptırabiliriz, ama o da bunun için uğraşma masrafı isteyecek, ki şu anda normal bir format atma işlemi kaça patlıyor bilgim yok.
       Zaten şu sıralar ya dizüstü bilgisayarlar yada toplama bilgisayarlar daha moda olmaya başlamış.Dizüstü modeller zaten kendi içlerinde format yada kurtarma diski sistemi ile geliyor yada kullanıcı onu oluşturabiliyor, toplama masaüstü bilgisayarlar da ise kullanıcı, zaten o makinayı toplattığı yerdeki bilgisayar satıcısı ile gerekli bileşenlerini ve her türlü kurulum diskini filan alıyor.
      Eğer ki sizin yakın zamanda bilgisayarınıza format atma durumunuz gerekiyorsa, bunu yapmak için kendinize rahat 2 gün izin verin ve gerekli olan yazılımlar yada programlar ne lazım ise hepsini elinizde hazır bulundurun.

Hayırlı Formatlar... :)

Hiç yorum yok: