11 Eylül 2012 Salı

Soğuk Bir Eylül Sabahında Tarih Değişti



Bu ikizler öyle sıradan ikizler değil, bu ikizler orada burada görüpde tanıdığımız ikizler değil.Bu ikizler Dünya’ya efsane olmuşlardır, bu ikizler, son anlarında onlarca kahramana ev sahipliği yapmış, 70’ler sonrasında ki filmlerin hepsinde onlarca kez görülmüş ve bir şehrin her yerinden görülebilecek derecede anıtsal bir yapı olarak tüm insanların akıllarına kazınmıştırlar.
Şimdi aradan 11 yıl geçtikten sonra bu ikizler tekrar ve yeniden hatırlanıyor ve o gün yaşanılan terör olaylarına karşı durarak hâla gönüllerde yıkılmadığını açıkça gösteriyor.
2001 yılının soğuk bir Eylül sabahında, yeni çağa ayak uydurmaya çalışan gökdelenlerin kaderini değiştiren,uzunca bir zaman New York kentinin en görkemli yapıları olan Dünya Ticaret Merkezi ikiz kuleleri bugün 11. Yıldönümünü kutluyor.
Çocukken, bu binaları görmeyi o kadar çok istedim, o kadar çok istedim ki, sırf onlardan ilham alarak tasarımla alakalı bir bölüm okumak istedim ve İç-Mimarlık bölümü karşıma çıktı kaderimde.Ama tam üniversiteye başlamamızın baharında iken yıkıldı, yerle bir edildi ikiz kuleler.Gitti mi şimdi bütün bir ilhamın?
80’li ve 90’lı yılların filmlerinde ne zaman New York şehrinde geçen bir konu yada sahne olsa, bu ikiz kulenin de sahnenin içinde bulunmaması mümkün değildi.İllaki bir yerden görünecekti, çünkü çok yüksekti ve çevresindeki diğer binalara inat kocaman bir “Hoşgeldiniz.” Sembolü gibi karşılıyordu, şehre gelen insanları.
Yıllar geçip de, 2000’li yıllara girdiğimiz zaman ve tarih 2001’in soğuk bir Eylül gününü gösterdiği zaman, değil ben, milyonlarca insan bile, bir yolcu uçağının intihar silahı gibi kullanılarak bir binaya çarparak onu yerle bir etmesini hiçbir zaman akıllarına bile getirmediler.
Birilerinin aklına gelmiş en sonundaki, sadece 2 uçak İkiz Kule’lere değil, aynı zamanda sözde Dünya’nın en güvenli binası olan Pentagon’a bile bir yolcu uçağı dalarak, Amerika tarihindeki en büyük ve en unutulmaz saldırıyı yemiş oldu.Olaylar günlerce konuşuldu, bizler televizyondan ve o zamanlar bu kadar etkin olmayan internetten haberler üstüne haberler okuyorduk.
Aradan büyük bir zaman geçmiş olmasına rağmen bile, komplo teoricileri ısrarla bunun, Amerika’nın kendi oyunu olduğunun altını çizdiler ve hala da savunmaktalar.
Şimdi burası tartışılır cidden.Yüzlerce kamera olaya dönük, ancak deliller sanki kısıtlı gibi.Yani bir oyun çevirmece varmı yok mu, bunu bilemeyiz.
Şu anda, yani 2012’nin sonlarına yaklaşırken biz, eski Dünya Ticaret Merkezi alanı büyük bir anıta dönüştürüldü ve yerine yeni bir Dünya Ticaret Merkezi bina kompleksi şu anda yükselmeye devam ediyor.İnternette okuduğum kadarı ile 2013’ün ortalarına doğru açılışın yapılacağı yazıyor.Bakalım yeni kuleler, kendilerinden öncekiler gibi bir izlenim bırakacak mı New York Şehri insanlarında?

Hiç yorum yok: