13 Ekim 2012 Cumartesi

Sesi Bile Büyüleyici Bir Olgu

Biz insanoğlu, çok gizemli varlıklarız ve belki bilinmemiş daha nice gizemli yönlerimiz vardır kimbilir?

     Bu yazımda, kulağımızdan içeri girip birkaç kemikle tepkimeye girdikten sonra beynimizin en gizemli ve derinlerdeki hücrelerinde sıradışı etkiler bırakan bir olgudan, MÜZİK'ten konuşacağım.
     Normalde her türlü müzikleri dinlerim, tabii ortama ayak uydurmak gerekir her zaman.Ancak benim tercihim her zaman Jazz ve Lounge müzik türleri olmuştur, hatta işe gidiş ve gelişlerimde vakit buldukça dinlemeye çalışırım.İstanbul'da yaşayanlar ve bu türü sevenler varsa bilirler, en iyi radyo istasyonu 102 Lounge FM'dir, tabii başka bilinen varsa, öğrenmek isterim, sevgili okuyucu arkadaşlarımdan.Gerçi bu meşhur trafikte, köprü üstünde hep cızırtı yapar radyom ya, radyo kanalına çamur atmayayım buradan.
      Bunun dışında, tüm Dünya genelinde, internet üzerinden yayın yapan radyo kanalları da var, ki bir kez bunların hepsini takip etmek istedim ve açıkcası sonunda tıkandım hangisini dinleyebilirim diye.
      Aslında, Lounge türüne alternatif olarak Smooth Jazz türü müziklerde yorucu ve boğucu geçen bir güne bence iyi bir yatıştırıcı yada şöyle diyelim, sakinleştiri etkisi verebilir.Bu tür, yemek müziği yada salon müziği olarak bilinir halk arasında.Hani gidersiniz bir mekana ve arka planda bir müzik yayını sürekli olarak akıp gider ya, aynı zamanda etraftaki çatal ve bıçak seslerini bastırmasına karşın, misafirleri asla rahatsız etmez.
      Bana verdi, birkaç gün önce, internetteki kanallardan birini dinlerken takıldığım bir müziğin ismini, büyük ansiklopedimiz GOOGLE üzerinde arayınca, YOUTUBE üzerinde, adını "Lastsamurai55", yani Son Samuray 55 olarak belirten bir kullanıcının video listesinde buluverdim.Kullanıcının kendisi meğerse tam bir Lounge ve Smooth Jazz aşığı ve sürekli olarak paylaşımlar yapıyor, kendisinden öğrendiğim kadarı ile.
      Biliyoruz ki, artık Youtube'daki yada başka bir video sayfasında ki videoları anında bilgisayara indirebileceğimiz programlar, internetin her köşesinde bulunuyor, ve hatta videoyu MP3 formatına bile dönüştürebiliyor bu minik yardımcılar.
      Saksafon ve Piano'nun ağırlıklı olduğu müzikler dolduruyor bu kullanıcının listesini.Ki bu sadece bir kullanıcının listesi, YOUTUBE üzerinde daha yüzlercesi var.Kimi kullanıcılar tüm bir arşivi tek bir video dosyası olarak paylaşmış, ki bunlar 3-4 hatta daha fazla saatlerle ifadeli videolar, en nihayetinde onları indirmekde sancılı oluyor.Efendim o kadarına gerek yok.Tek tek, parça parça olarak indirmek en uygunu tabii ki.
      Tabii bazı arkadaşlarım şu yorumu da söylüyorlar bana."Madem bu tür müzikleri seviyorsun, git birde yerinde dinle onları!!"
      Aslında doğru söylüyorlar.Ki İstanbul, medeniyetlerin ve kültürlerin buluşma noktası olarak bilinir.Hiç mi yok bir Jazz çalan bir mekan yada ortamı Lounge müziklerle hayat bulan lokantalar yada barlar?Tabii ki var, al mesela bir tanesini örnek gösterebilirim.Sayfasını sürekli takip ettiğim Nardis Jazz Club var, şu anda en iyi bildiğim.Tabii belki daha iyileri de vardır, ama şu anda gördüğüm en iyi mekan sanırım bu İstanbul'da ve imkan bulupda bir zaman yaratabilirsem bu müzik türünü yerinde göreceğim.
      Tabii şöyle bir şey var, herkesin müzik zevki farklıdır, herkes illaki lounge yada jazz sevecek değil.Kimi insanlar var nefret bile ederler.Tabii ki herkesin müzik zevkine saygı göstermek önceliktir, çünkü kimseye zorla ve ısrarla beğendirecek değiliz.Terbiyesizlik olur bu bence.
       Dinlemek isteyenler arkadaşlarıma buyururum, birlikte gidelim dinleyelim.Teklifimiz her zaman var, ama ısrarımız asla yok.
Keyifli Müzikler Herkese.

Hiç yorum yok: